Syv tegn på at dit barn kan være højt begavet

Af Birgitte Arnvig

 

Der er flere tegn på, at dit barn kan være højt begavet. Her er nogle af de mest gængse. Tegnene er ofte forbundet med hinanden.

 

Retfærdighedssans

Alle børn har retfærdighedssans, men for et højt begavet barn, er det ofte en større udfordring. De står nemlig ikke i vejen for at gå i vælten for andre. Og det giver tit knubs. Kammeraterne oplever, at der bliver sladret om dem. Derfor får de højt begavede børn tit sat sig i en udsat position. De tænker hurtigere end jævnaldrende og forstår at gennemskue komplekse situationer. Hvilket de gerne fortæller til de voksne som noget helt naturligt.

Argumenterer

Oplever du, at dit barn stiller modspørgsmål til dig, i stedet for at gøre det du beder om? Kommer du op at diskutere med dit tre-årige barn? Eller er du ved at blive vanvittig, fordi dit barn hele tiden skal argumentere? Det er typiske situationer forældre til højt begavede børn står i. Det behøver ikke kun være derhjemme. Det er også i skolen – små som store klasser.

Tænker abstrakt

De fleste forældre til højt begavede børn får tanken ”Hvor kom det fra?”, når barnet fortæller eller kommenterer noget. Det kan fx omhandle liv og død, universet eller krig i verden. De højt begavede børn kan i en tidlig alder forholde sig til emner og reflektere, som andre først kan i teenagealderen. Derfor skal man fx være varsom med film og nyheder på fjernesynet, da børnene opfatter mere, end de fleste umiddelbart forventer.

Husker godt

Vær opmærksom på, hvad du siger og gør, og særligt hvad du siger ja til. For de her børn har en eminent hukommelse, og de er ikke bange for at bruge den imod dig. Forældre kan nemt blive trængt op i en krog og blive stillet til regnskab for noget, de tror for længst er glemt.

 

Perfektionistisk

Børnene opfatter hurtigt og kan se, hvad andre kan. Det er med til at stille store forventninger til dem selv, og mange døjer med perfektionisme. Børnene får bildt sig selv ind, at de skal kunne færdigheder, de ikke har lært endnu. De har svært ved at acceptere egne fejl, og det kan på sigt give lavt selvværd.

Er anderledes

Fra en tidlig alder adskiller de højt begavede børn sig fra deres jævnaldrende. Det kan være på flere områder.  Det skyldes blandt andet, at de lærer og opfatter hurtigere end andre børn på deres alder. Og de fleste voksne undrer sig over, hvorfor børnene ikke er som andre børn og oplever dem anderledes.

Følsom

De her børn oplever og ser verden gennem en forstærket og forstørret optik. De tager følelserne direkte ind både fysisk, psykisk og socialt. Det kan fx være alt fra mærker i tøj, til lyd og kræsenhed til nemt at blive ked af det eller superglad.  Så det er helt naturligt for børnene, at have et stort følelsesregister, men ikke nødvendigvis for dem, der er omkring dem.