Mange af de højt begavede elever finder skoletiden udfordrende. De trives dårligt og oplever det som en stor udfordring at gå i normalklasse. De oplever det som svært, når undervisningen er langsom og gentages igen og igen for især de fagligt svage elever (selv lærte de det første gang). Det kan også være svært, hvis lærerne ikke opleves som fagligt kompetente og ikke stiller tilstrækkeligt høje krav til dem. Resultatet er, at de mister motivationen og ofte kedede sig i timerne. Værst er det, når de oplever dem selv bedre end læreren. En af eleverne siger om sin skolegang i den almindelige klasse: Vores lærer var ikke særlig kompetent, hun stavede ord forkert og kunne ikke rigtig udtale ordene på korrekt engelsk … og jeg fik opgaver svarende til gymnasieniveau … men det var alligevel lidt kedeligt.

I sociale sammenhænge føler de sig ofte uden for. Klassekammeraterne oplever dem som nørdede fordi de ”altid ved det hele” og har andre interesser end flertallet. ”Jeg havde slet ikke de samme interesser som de andre piger i min klasse. De var optaget af tøj og sminke og alle sådan nogle teenagepigeting; det gad jeg slet ikke, så jeg var sådan lidt uden for det hele”.